در دورانی زندگی می کنیم که فنّاوری لحظه به لحظه در حال پیشرفت و نو شدن است. سرعت زیاد تغییرات در حوزه فناوری اطلاعات و روی کار آمدن فنّاوری های نوین، موجب شده که شرکت های تجاری و مخصوصا استارتاپ های نوپای فعال در حوزه فناوری، به تنهایی توان همگام شدن با این تغییرات را نداشته باشند. در این شرایط، راه نجات کسب وکارها، شبکه سازی، ایجاد شبک های از بازیگران تأثیرگذار و حرکت در کنار یکدیگر است. در سالیان اخیر مشهد به عنوان یکی از قطب های فناوری در کشور، نقش بسزایی در ایجاد این زیست بوم ایفا کرده است. اما این تمام داستان نیست. ساختن یک معماری کار دشواری است اما نگهداری و ارتقا سطح کیفی آن سخت تر و پیچیده تر است. هر زیست بومی و در هر حوز های نیاز به شایسته سالاری و دیدگاه مستقل از سیاست و روی کار آوردن نیروهای کارآمد دارد.
از دیگر سو زیست بوم خلاقیت و نوآوری می تواند مشخصا در بهبود مدیریت شهری نقش مهمی داشته باشد. این حوزه می تواند به ایجاد راهکارهای هوشمند برای حل مشکلات شهر مثل مدیریت ترافیک، مدیریت پسماند، بهینه سازی مصرف انرژی و… کمک کند. همچنین زیست بوم خلاقیت و نوآوری میتواند به توسعه اقتصادی شهرها کمک کند؛ ایجاد فضاهای کارآفرینی، حمایت از استارتاپ ها و شرکت های کوچک و متوسط، تشویق به سرمایه گذاری در صنایع نوظهور، و ایجاد ارتباطات بین صنعت، دانشگاه و دولت ازجمله فعالیت هایی هستند که می توانند به ارتقای اقتصادی کمک کنند. شرکت های فعال در زمینه فناوری اطلاعات و زیست بوم فناوری، نقش کلیدی در این پیشرفت دارند و استارتاپ های نوپا هم مملو از ایده و تفکرات نو هستند. اما در همین زیست بوم فعلی، کمتر دیده می شوند و توسط برخی مدیران پس زده می شوند.
استارتاپ های نو، نیاز به حمایت و دیده شدن دارند. متأسفانه یکی از چالش های اساسی ما بر اساس تجربه در سالیان اخیر، نگاه کوتاه مدت مدیران کشور بوده است. قرارگرفتن آدم های غیرمتخصص در نقش های کلیدی و استراتژیک، عدم برنامه ریزی و ترسیم چشم انداز، عدم دسترسی به داد ه های آزاد، زیرساخت های نرم افزاری جزیره ای و سلیقه ای، اصرار بر تفکر سنتی در توسعه و بسیاری دلایل دیگر، هر سیستمی را به سمت ناپایداری و نابودی سوق می دهد و ا کوسیستم نوآوری مشهد هم از این قاعده مستثنی نیست، پس باید هشیار بود. مادامی که بازیگران زیست بوم نوآوری، بر اساس تفکر سیاسی و اعتقادی و هر شاخصه ای به جز شایسته سالاری انتخاب شوند، باید شاهد مهاجرت فرزندانمان به خارج از مرزها باشیم.
مشخصا در حوزه مدیریت شهری، نیازمند طراحی و توسعه زیرساخت های قدرتمندی هستیم که در وهله اول قابلیت ذخیره سازی داده ها را در جای جای شهر داشته باشیم و در وهله دوم، دسترسی به این داده ها برای تمامی شرکت های نوپا و حتی پژوهشگران دانشگاهی آزاد باشد.