هوش تجاری

مصور سازی(Data Visualization)

مصور سازی در فرایند پروژه های هوش تجاری نقش اساسی را بر عهده دارد. اگر تیم هوش تجاری بهترین تحلیل و قوی ترین فرایند ETL را ارائه دهد اما توانایی مصورسازی بینش استخراج شده از دل داده های سازمان را نداشته باشد، مدیران کسب و کار درک درستی از اتفاقات افتاده پیدا نخواهند کرد.

اینجاست که توانایی یک تحلیلگر داده در زمینه داستان سرایی با داده و مصور سازی خود را نشان میدهد.

اهمیت تجسم داده‌ها:

ذهن انسان تصاویر را راحت‌تر پردازش می‌کند. نمایش بینش و داده ها در قالب نمودار، دیاگرام وکمک می‌کند که پیامی نهفته در دل داده ها را سریعتر به مخاطب منتقل کنیم.

مصور سازی داده ها می تواند:

  • در شناسایی موارد تاثیر گذار در کسب و کار به مدیران کمک کند.

  • مواردی که نیازمند توجه بیشتر یا کمتر هستند را مشخص نماید.

  • روند انتقال اطلاعات، دانش و بینش را سرعت بخشد.

نکته : برای داستان سرایی بهتر با داده میتوانید از کتاب story telling with data نوشته

Cole Nussbaum Knaflic را مطالعه نمایید.

انواع نمودار در powerBI
پاور بی آی نمودارهای متنوعی برای مصور سازی داده ها دارد. تعدادی از این نمودار ها به صورت built-in در خود پاور بی ای وجود دارد و امکان اضافه کردن سایر نمودارهای و چارت های گرافیکی در آن نیز وجود دارد. این ویژگی کار شما را ساده تر کرده و گزینه های بیشتری برای ارائه صحیح اطلاعات به شما می دهد.

انواع نمودارها

  • نمودار های ناحیه ای

این دسته از نمودار ها شباهت زیادی به نمودار های خطی دارند، با این تفاوت که ناحیه زیرین این نمودار معمولا با یک رنگ یا پترن رنگ آمیزی شده است. این نمودار ها برای مقایسه مقادیر در طول زمان مناسب هستند.

  • نمودار های خطی

مانند تمام خطوط، این نمودار ها هم از اتصال نقاط مختلف به هم ساخته می شوند که هر نقطه بیانگر مقدار خاصی است. این نقاط میتوانند بازه های زمانی یا دسته بندی های خاصی باشد. این نمودار ها هم مانند نمودار های ناحیه ای مناسب نمایش اطلاعات در طول زمان هستند.

  • نمودار های میله ای

نمودار ها میله ای بسیار ساده و قابل درک و البته منعطف هستند. برای نمایش داده های دسته بندی شده مانند گروه ها و محصولات و مناطق و مقایسه آن ها بسیار مناسب است. البته قابل ذکر است که اگر تعداد دسته بندی ها زیاد است، بهتر است از این نمودار استفاده نشود یا حداقل 5 تا 10 دسته اصلی یا برتر را در آن نمایش دهیم. این دسته نمودار ها توانایی نمایش داده ها با مقادیر منفی را نیز دارا می باشند.

  • نمودارهای ستونی

این نمودار ها شباهت زیادی به نمودار های میله ای دارند با این تفاوت که نمودار های میله ای به صورت عمودی هستند اما این دسته داده ها را به صورتی افقی نمایش می‌دهند. این دسته از نمودار ها نیز توانایی نمایش اعداد و مقادیر منفی را دارا می باشند.

  • نمودارهای دایره ای

شکل کلی آن به صورت دایره ای تو پر است که امکان تقسیم شدن دارد. توصیه می شود که این نمودار به بیشتر از 5 یا 6 قسمت تقسیم نشود یا در شرایطی که مقدار داده در دسته هایی که استفاده میکنید برای هر دسته یکسان است. به هر بخش از نمودار یک درصد اختصاص داده شده که در نهایت مجموع این نمودار ها به 100% خواهد رسید.

  • نمودارهای دونات شکل

این نمودار دقیقا مانند نمودار دایره ای عمل می کند و تفاوتشان در ظاهر است که در این نمودار ها مرکز دایره خالی است. شکل آن دقیقا مانند یک دونات است که اسم آن نیز به همین دلیل انتخاب شده است.

  • نمودار های گیج

نمودار های گیج بسیار مناسب نمایش درصد پیشرفت، مقایسه های درصدی، مقایسه های سهم و تحقق هدف هستند. این نمودارها ظاهری شبیه به سرعت سنج دارند. مقادیر انتخاب شده برای این نمودار ها میتواند درصد نباشند، می توان کمترین مقدار، بیشتر مقدار و موقعیت فعلی را در اختیار آن قرار دهید تا نمایشی از عملکردتان داشته باشید.

  • نمودارهای قیف شکل

برای مصورسازی پیشرفت در هر فاز از یک برنامه یا پروژه از این نمودار استفاده می شود بدین صورت که کل این پروسه را 100% در نظر گرفته و به نسبت آن برای هر مرحله درصدی در نظر می‌گیرد. این نمودار برای نمایش و تجزیه و تحلیل عملکرد فروش و بازاریابی استفاده می شود.

  • نمودار های پراکنده

این نمودار برای نمایش ارتباط و همبستگی بین دو متغیر استفاده می شود. به همین دلیل به این نمودارها نمودار های همبستگی نیز گفته می شود. با انتخاب یک متغیر به عنوان X و یک متغیر به عنوان Y می‌توان نقطه

  • نمودار های حبابی

این نمودار مقادیر را با دو مختصات xو y نمایش می دهد که به طور قطع این دو مقدار ارتباطی با هم دارند. در آن نقطه هر چه دایره رسم شده بزرگ تر باشد نشان دهنده اندازه و مقدار متغییر هاست. این دسته از نمودارها مناسب برای نمایش اطلاعات دارای دسته بندی می باشد.

  • نمودار های آبشاری

نمودارهای آبشاری مناسب برای نمایش پروسه ها و فرآیندها است مخصوصا کاهش و افزایش مقادیر در طول زمان. به عنوان مثال برای نمایش میزان هزینه و مصرف از کل رقم بودجه و سرمایه موجود.

  • نقشه ها

نقشه ها در پاور بی ای به نقشه های منطقه ای، نقطه ای و …… تقسیم می شوند.

نقشه های منطقه ای: از رنگ برای نمایش پراکندگی و فراوانی مقادیر در هر منطقه استفاده می کند.طبیعتا توانایی انتخاب هر منطقه ای که مایل هستید را دارید.

نقشه های نقطه ای: در این مدل برای هر منطقه یک نقطه با اندازه ای ثابت در نظر گرفته می شود تا کاربر بتواند به صورت کلی (فارغ از جزییات) از فراوانی داده اطلاع پیدا کند.

و چندین مدل دیگر……

  • کارد ها

نمودارهای کارد توانایی ارائه یک مقدار را دارند. هر چند ویژوال مشابه کارد نیز وجود که به جای یک مقدار چندین مقدار را نمایش میدهد. به طور کلی از این ویژوال برای نمایش اطلاعات و مقادیر مهم که نیازمند توجه ویژه هستند استفاده می شود.

  • درخت تجزیه

ویژگی بارز و مهم این نمودار امکان بررسی و تحلیلی داده ها در ابعاد متفاوت است. بدین صورت که به کاربر امکان میدهد تا در هر لحظه فیلتر متفاوتی برای نمودار استفاده کنند. همچنین نمودار از دسته نمودار های تعاملی است.

  • نقشه های درختی

ای نمودار بهترین حالت برای نمایش دسته بندی هاست زیرا درک آنها بسیار آسان است. شکل کلی نمودار به مستطیل هایی تقسیم می شوند که اندازه آنها بستگی به فراوانی داده ها در آن دارد و با رنگ های متفاوت این دسته بندی ها مشخص می شوند.

  • ماتریس ها

ماتریس ها دقیقا مانند یک جدول هستند. دراین جدول شما میتوانید از اشکال و آیکن ها، داده ها و فیلتر های دلخواه استفاده نمایید.

نویسنده

نغمه ندائی

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *